Yumurtasız Tarifler: Vişneli Brownie

Yazar: Seda Balmumcu

Arkadaşlarımızla evde toplanıyorsak, bir kutlama yapıyorsak ya da canımız tatlı istiyorsa bizim tercihimiz genelde vişneli brownie oluyor. Yumurta tüketmeyenler ve tatlılarda yumurta ikamesi olarak kullanılan muzla arası pek iyi olmayanlar varsa bu tarif size göre. Yumurta ve muz kullanmadan brownie yapsam nasıl olur diye düşündüm ve şekerle çırptığımız yumurta yerine, şekeri suda eritmeyi denedim. Tadı ve kıvamı harika oldu. Öyle ki bazı arkadaşlarım doğum günlerinde hediye olarak benden vegan brownie istiyor. Ve hayır, keten tohumu veya hurma da kullanmıyoruz bu tarifte. Gelelim tarifimize.

Malzemeler

200 ml Su
-100 gr şeker
-1/2 su bardağı un
-200 gr bitkisel margarin (Ben Becel'in sürülebilir vegan yağını veya Yayla'nın hindistan cevizi yağlı margarinini kullanıyorum)
-4 paket (240 gr) Ülker vegan bitter çikolata
-1 su bardağı vişne

Tarif

  • 200 ml suyu ve 100 gr şekeri bir tencereye alıp kaynatın. Kaynadıktan sonra şekerli suyu çırpma kabına alın.

  • Daha sonra aynı tencerede kısık ateşte 200 gr yağı eritin, eridikten sonra parçalara ayırdığınız bitter çikolataları yağa ekleyip eriyene kadar karıştırın. Bu aşamada ocağı en kısık ateşte tutabilirsiniz.

  • Çikolatalar tamamen eridikten sonra şekerli suyu koyduğunuz çırpma kabına, eriyen çikolatayı da dökün.

  • Yarım su bardağı unu da çırpma kabındaki karışıma ekledikten sonra iyice karıştırın. Kek gibi daha yoğun bir kıvamı olmaması sizi korkutmasın.

  • Fırın kağıdı serdiğiniz tepsinize karışımı dökün, vişneleri dilediğiniz gibi üstüne serpiştirin.
    Önceden ısıttığınız 180 derece fırında 25 dakika altlı üstlü pişirin.

  • 5 dakika da 200 derecede sadece üstünü pişirin.

Yumurtasız vegan brownie’niz hazır. Ben soğuk yemeyi sevenlerdenim. Siz de zevkinize göre ister soğuk, ister sıcak tüketebilirsiniz. Tarifi denerseniz fotoğraflarını bizimle Instagram’dan paylaşın 🧡 Afiyet olsun.

NOT: Ben lavantanın kokusunu ve tatlılara verdiği aromayı seviyorum. O yüzden şekeri eritirken suya çok az kuru lavanta serpiştirip, çırpma kabına alırken tel süzgeçten geçiriyorum.


8 Aralık Brownie Günü

Hadi bu tarifi hediye et!

Kafessiz Türkiye’ye bağış yaparak bu tarifi seveceğini düşündüğün birine e-kart hediye edebilirsin!

Previous
Previous

Araştırma: Sessiz Aktivizm

Next
Next

Bilen Bilmeyene Anlatsın: Bilgi - Etik İlişkisi