Yaklaşımımız

Kurumları değiştirerek hayvanların
gördüğü eziyeti engelliyoruz.

 

Endüstriyel yumurtacılık bir felaket

Türkiye’de yetiştirilen hayvanlar arasında en gaddarca muamele görenler tavuklardır. Hayvanların doğal davranışları en çok bu hayvancılık kolunda kısıtlanır. Ülkemizdeki yüz milyona yakın tavuk kapatıldıkları kafeslerde her an acı çeker. Olağanüstü sayıda hayvanın böyle ağır bir eziyeti çekmesi felakettir.

 

Kafes eziyeti engellenebilir

Kafes karşıtı kampanyalar pek çok ülkede başarılı olmuştur. Gelişmiş ülkelerdeki saygın firmaların tamamına yakını kafesleri terk etme taahhütleri imzalamışlardır. Aynı zamanda Endonezya, Bulgaristan, Romanya ve Brezilya gibi pek çok gelişmekte olan ülkede firmalar kafes karşıtı politikalar benimsemişlerdir. Çekya gibi bazı ülkelerde kafes sistemi tamamen yasaklanmıştır.

 
 

Doğru kurumları hedef alıyoruz

Bu sorunun en etkili şekilde perakendeciler, restoranlar, gıda imalatçıları ve sağlayıcılarını hedef alarak çözüleceğine inanıyoruz. Bu sektörler için yumurta, maliyet ve cirolarının çok küçük bir bölümüdür. Birçok firma halihazırda hayvan hakları, hayvan refahı, doğallık, çevreye saygı, sürdürülebilirlik gibi temaları reklam faaliyetlerinde kullanmaktadır. Biz de bu dinamikleri kaldıraç olarak kullanarak bu firmaların kafes sistemini tamamen terk etmesini hedefliyoruz.

Aslında sorunun kaynağı endüstriyel yumurta üreticileridir. Ancak bu şirketlerin menfaati, kampanyamızın hedefleriyle taban tabana zıttır. Bu yüzden değişime en fazla direnci endüstriyel üreticiler gösterir. Üreticilere karşı yapılan kampanyalar genellikle sonuç alamaz. Yumurta satan ve kullanan aracı firmalar taleplerini değiştirdiğinde, üreticiler de yöntemlerini değiştirmek zorunda kalır.

Bu konuda bazı kampanyalar siyasetçilere ve devlet kurumlarına yöneliktir. Ancak siyasi dinamiklerin karmaşıklığı ve hantallığından ötürü bu kampanyaların başarı oranları düşüktür. Yasa değişikliklerini kolaylaştırmak için sektörün büyük kısmının kafesleri terk etmesi gerekir. Kafes eziyetini yasaklamış diğer ülkelerde de yasal düzenlemeler, şirket politikaları değiştikten sonra gerçekleşmiştir.

 
 

Sonuç alma odaklıyız

En büyük önceliğimiz hayvanların hayatında somut değişim yaratmak. Projelerimizin ve kampanyalarımız etkili olması için dünyada başarıya ulaşmış faaliyetleri yakından takip ediyoruz. Bilimsel ve pragmatik bir yaklaşımla hayvanların çektiği muazzam eziyeti en kısa zamanda sonlandıracağız.

 

İlerleme kaydediyoruz

Yurt dışındaki örnekler reformun bu yöntemle mümkün olduğunu göstermektedir. Firmalar marka imajlarının zedelenmesindense cirolarının çok küçük bir kısmı olan kafes yumurtasını terk etmeyi tercih etmektedirler.

2025 yılına kadar Türkiye’deki birçok firma verdikleri taahhütler doğrultusunda kafes sistemini terk etmiş olacaktır. 2025-2030 senelerinde piyasadaki prestij sahibi markaların neredeyse tamamının kafes sistemini tedarik zincirlerinden çıkarması öngörülmektedir. Neredeyse tüm ülkelerde kafes yumurtasına olan talep hızla düşmektedir.