Kafessiz Türkiye Dünyanın En Etkin Hayvan Savunucularından Biri Seçildi

Hayvanlara yardım eden bir sivil toplum kuruluşuna bağış yaparak destek olmak isterseniz, en etkin çalışan kuruluşları nasıl seçersiniz? Hayvanlara yardım etmenin en etkili yollarını araştıran ve bu alanda çalışan kuruluşları destekleyen Animal Charity Evaluators (ACE) bu soruya cevap veriyor.

Özgür ve mutlu tavuklar baharda çimende gezip güneşin tadını çıkarıyor. Fotoğraf

Yazar: Çağrı Mutaf

ACE’in 2022 yılında bu soruya verdiği cevapta Çiftlik Hayvanlarını Koruma Derneği (ÇHKD) de yer aldı. Hayvan savunuculuğu alanındaki araştırmaları ve kuruluşların çalışmalarını sıkı bir şekilde inceleyerek adayları değerlendiren ACE raporuyla, ÇHKD dünyanın en etkin hayvan savunucularından biri olarak seçildi. ACE, Türkiye’den bir kuruluşu ilk kez bu listeye aldı.

Değerlendirme neleri kapsıyor?

ACE, özellikle çalışma alanları çiftlik hayvanları ve doğal yaşam içerisindeki hayvanlar olan kuruluşlara odaklanıyor. Yöntemini hayvan savunuculuğu alanındaki müdahalelerin ne kadar etkili olduğunu değerlendiren güncel bilimsel çalışmalardan faydalanarak belirliyor. 

Dünyada çalışmaları öne çıkan kuruluşların ACE tarafından değerlendirmek üzere davet edilmesiyle başlayan süreç, değerlendirilmeyi kabul eden 32 kuruluşun raporlarının yayınlanması ile sonlandı. Buna göre, dünyada büyük ölçekli 4 kuruluş en yüksek derece olan “Top Charity” statüsünü aldı. Aralarında ÇHKD’nin de bulunduğu öne çıkan 11 kuruluşa ise “Standout Charity” (Dikkat Çeken Kuruluş) statüsü verildi:

“ÇHKD, değerlendirdiğimiz diğer kuruluşlara kıyasla maliyet etkinliği kriterinde çok güçlü performans gösterdi. Bu yıl incelediğimiz diğer kuruluşlarla  karşılaştırıldığında dört değerlendirme kriterimiz olan Programlar, Maliyet Etkinliği, Daha Fazla Finansman Alanı ve Liderlik ve Kültür'deki performanslarına ilişkin değerlendirmemize dayanarak, ÇHKD'yi mükemmel bir bağış yapma fırsatı olarak buluyor ve Dikkat Çeken Kuruluş olarak tavsiye ediyoruz.”

2021 yılından itibaren etkileri ölçülen Kafessiz Türkiye ve Balık Refahı programları bu alanlarda başarılı bulunurken, ÇHKD’nin genel maliyet etkinliği ise değerlendirmede “çok yüksek” olarak adlandırıldı. Derneğin gelecek ve büyüme planları da uygun bulundu.

Bu sonucun anlamı ne?

Türkiye’de çiftlik hayvanlarının refahı ACE’in değerlendirmesine göre ihmal edilmiş bir konu. 2017’den beri Kafessiz Türkiye olarak süren ve 2020 yılında Çiftlik Hayvanlarını Koruma Derneği olarak resmileşen çalışmalarımızın kısa sürede böyle bir sonuç vermesi gurur verici. Bu başarının asıl sahibi ise kampanyalarımızı destekleyen, aksiyon alan, gönüllü olan, bağış yapan destekçilerimiz. Türkiye’deki ihmal edilmiş hayvanlara daha etkin yardım etme konusunda doğru bir yolda olduğumuzu gösteren bu sonuç mutlu edici.

Bu yolculuğumuzda bizimle olmak, hayvanlar için dünyada en etkin çalışan insanların bir parçası olmak isterseniz, siz de buradan bağış yapabilirsiniz.

Previous
Previous

Eti İçin Yetiştirilen Bir Tavuğun Kısa Hayatı

Next
Next

Hayvansal Ürünlere Çok İhtiyacımız Var! Mı?