2021 Yumurta Takip Raporu Çıktı!

Milyonlarca tavuğun eziyetten kurtulmasını, daha insani bir geleceğe inanan markaların desteğiyle sağladık.

Gıda sektöründeki en önemli şirketlerden bazıları tavukların endüstriyel kafeslerde tutulmasına karşı sesini yükselten yüz binlerce imzacının sesini dinledi ve kafessiz sisteme geçmeye karar verdi. Bu doğrultuda, size 2021 Yumurta Takip Raporu’nu takdim etmekten gurur duyuyoruz.

 

2021 Yumurta Takip Raporu’nun tam metnine buradan ulaşabilirsiniz.

 
 

Türkiye’de 40 marka kafes hayvanlarını kurtarmak için harekete geçti!

Kafessiz Türkiye Hareketi 2021 Yılı Yumurta Takip Raporunu Yayımladı

Yumurta için yetiştirilen tavukların dar ve kalabalık endüstriyel kafeslerde elverişsiz koşullarda yetiştirilmesini engellemek için çalışan Kafessiz Türkiye; 2021 yılı yumurta takip raporunu yayımladı.

Endüstriyel kafes sistemlerinden elde edilen yumurtaları kullanmamayı taahhüt eden firmaların pazardaki yerinin şeffaf bir şekilde takip edilebilmesi amacıyla hazırlanan raporda; dünya genelinde kafessiz sistemine geçiş süreci, alternatif üretim sistemleri, Türkiye’deki şirketlerin hayvan refahı alanında ilerlemeleri hakkında pek çok bilgiye yer veriliyor. Kafessiz sisteme geçiş, şirketler tarafından küresel boyutta talep ediliyor.

Türkiye’deki şirketlerin yumurta tercihlerinin takibini sağlayan ilk belge olma özelliğini taşıyan rapora göre, Türkiye’de de firmalar COVID-19 pandemisinin yarattığı ekonomik darlığa rağmen bu konuda kararlılıklarını sürdürüyorlar. Kafessiz Türkiye, üreticilerin de bu kararlılığa uyum sağlaması ve üretim tesislerinin hayvanların refah şartlarını iyileştirecek şekilde tasarlanması gerektiğini belirtiyor. Bu konuda alternatif üretim sistemlerine geçişe yönelik bilgilendirme sağlayan rapor, dönüştürülebilir/kombi sistemleri, sınırlı/seçici erişim sistemleri gibi refah koşullarını sağlamayan sistemler hakkında üreticileri uyarıyor.

Raporda, Türkiye’de otel/konaklama, perakende, restoran, gıda üretimi ve yemek servisi sektörlerinde hizmet veren lider 82 markadan 40’ının kafessiz sisteme geçiş için taahhüt verdiği ifade ediliyor. 13 farklı otelcilik ve konaklama markasının kafessiz yumurta kullanma taahhütü vermesiyle birlikte kafessiz sisteme geçişte en büyük ilerlemenin otelcilik ve konaklama sektöründe olduğu görülüyor. Dedeman Hotels & Resorts International’ın Nisan ayında kafes yumurtası kullanmayı tamamen bırakması gibi olumlu örneklerin, otelcilik sektöründe taahhütleri hızlandıracağı düşünülebilir. METRO Türkiye, kafessiz sisteme geçiş taahhütü veren tek perakende firması olarak raporda yer alırken, kafessiz sisteme geçme sözü veren yemek servisi firmaları arasında ISS, Parıltım - Newrest ve Sofra/Compass bulunuyor.

Raporda restoran ve gıda üreticileri arasında taahhüt veren firmaların sayısında da hızlı bir artış olduğu gözlemleniyor. Restoran sektöründe kafessiz sisteme geçeceğini açıklayan markalar arasında Burger King, Caffe Nero, Pizza Hut dikkat çekerken, raporda taahhüt veren gıda üreticilerinden Tat Gıda, Nestle, Unilever markaları öne çıkıyor.

Firmalar, taahhüt verdiklerinde operasyonlarında kullandıkları yumurtaların %100’ünün bütün formlarda kafessiz sistemden tedarik edeceklerini halka açık bir şekilde beyan etmiş oluyorlar. Rapor üzerinden, firmaların isimlerinin üzerine tıklanarak halka açık şekilde paylaşılmış olan taahhütlere ulaşılabiliyor.

Taahhüt veren firmaların çoğunun kafessiz sisteme %100 geçiş yapacakları yılı 2025 olarak belirledikleri görülüyor. Kafessiz Türkiye, geçiş süreciyle ilgili olarak firmalara tedarikçileri ile sürecin başından itibaren iletişimde olmalarını tavsiye ediyor. Bununla birlikte kafessiz sisteme geçişini tamamlayan firmaların varlığı, bu dönüşümün hızlı bir şekilde gerçekleşebileceğini gösteriyor. Beyaz Fırın, Dedeman Hotels & Resorts International, Krispy Kreme, Barilla, Raw for Us ve Dr. Oetker firmaları, sektörlerinde öncü roller oynayıp kafessiz sisteme geçişini tamamlayan 6 firma olarak raporda yerlerini alıyor.

Kafessiz Türkiye kampanya direktörü Emre Kaplan “Bu rapor yumurta üretiminin geleceğinde hıncahınç sıkışık kafeslere yer olmadığını açıkça ortaya koyuyor. Pek çok firma Covid-19 pandemisine rağmen, daha vicdanlı bir gelecek inşa etmek için güçlü bir irade gösterdi.”  sözleriyle raporun yerel pazarın gelişimi konusundaki önemini vurguluyor.

Türkiye’de kafes yumurtası kullanmayı bıraktığını açıklayan ilk otel zinciri olan Dedeman Hotels & Resorts International Yönetim Kurulu Başkanı Banu Dedeman, kafessiz sisteme geçişin önemini şu sözlerle vurguladı: “Dedeman Hotels & Resorts International olarak sürdürülebilir hayvan refahı yaklaşımımız ve misafirlerimize en doğru ürünleri sunmak amacımızla, 1 Nisan 2021 tarihinde Türkiye’deki 15 otelimizin tedarik zincirinden kafes yumurtasını tamamen çıkardık. Kafessiz Türkiye Platformu iş birliği ile Türkiye’de bu uygulamaya geçişi tamamlayan, değişimi ilk duyuran turizm markası olmaktan büyük memnuniyet duyuyoruz. Tedarik zincirinde sorumlu ve sürdürülebilir kaynak ilkesini benimseyerek, geçmişte olduğu gibi gelecekte de sürdürülebilirlik odaklı projelere imza atmak için aralıksız çalışıyoruz. Tavuklara uygulanan kafes eziyetine dikkat çeken, toplumun vicdanı olarak bu konuda farkındalığı artırmanın yanı sıra bunu eyleme dönüştürmeyi başaran Kafessiz Türkiye Platformu’na duyarlılıkları ve yaptıkları çalışmaları için teşekkürlerimizi sunuyoruz.”

METRO Türkiye Kalite Müdürü Tülay Özel ise METRO’nun kafessiz yumurtaya geçişi sürdürülebilirlik stratejilerinin bir parçası olarak açıklıyor: “Metro Türkiye olarak 30 yıldır, sürdürülebilirliği daima tüm işlerimizin merkezine yerleştiriyoruz. Sürdürülebilirlik stratejimizin ana prensiplerinden biri de sağlıklı ve güvenilir gıda ürünlerine herkesin ulaşabilmesini sağlamaktır. Sağlıklı ve güvenilir gıda ürünlerinden bahsedebilmek için de özellikle hayvansal kaynaklı gıdalarda hayvan refahının son derece önemli olduğunun farkındayız. Bu nedenle hayvan refahı konusunda standartların ötesinde uygulamalar geliştiriyoruz. Bu kapsamda 2017 yılından bu yana kafessiz yumurta üretimini destekliyor ve Türkiye’de iş birliği yaptığımız yumurta tedarikçilerini bu konuda eğitiyor ve denetliyoruz. Özellikle uygun su-yem ile beslenen, veteriner kontrolünden geçen, doğal hareketlerini yapabilmelerine olanak sağlayan ortamlarda yetişen tavukların yumurtalarını müşterilerimize sunmak bizim öncelikli hedeflerimiz arasında yer alıyor. 2020’de kendi markamızla satışa sunduğumuz yumurtaların %40’ını kafessiz sistemlerden tedarik ettik. 2023 yılı sonuna kadar kendi markalı tüm yumurtalarımızın, 2025 yılı itibarıyla da raflarımızdaki tüm yumurtaların kafessiz olmasını taahhüt ediyoruz.”

Kafessiz Türkiye, endüstriyel hayvancılığın en eziyet verici uygulamalarından biri olan kafes sistemini ortadan kaldırarak %100 kafessiz bir geleceğe ulaşabilmek için firmaların ilerlemelerini takip etmeye ve kamuoyuyla paylaşmaya devam edecek.

 

Yumurta Takip Raporu’na bu linkten ulaşabilirsiniz.

Hayvanların endüstriyel hayvancılıkta gördüğü eziyetlerin takipçisi olun.

Daha fazla markanın kafesleri terk etmesini sağlayabilirsiniz.

 

Basında 2021 Yumurta Takip Raporu