Daha İyi Bir Dünya Mümkün:

Etkili Hayvan Savunuculuğu

Eğitim Programı

15 Ekim 2022, Cumartesi

Kapı açılış

10:30

1. oturum

11:15

Endüstriyel Hayvancılık Nasıl Milyarlarca Hayvana Eziyet Ediyor?

Nazlı Gökgöz & Dr. Engin Arıkan

  • Endüstriyel hayvancılığın görünmeyen yüzünün gerçek bedeli nedir? Bu sistemin hayvanlara nasıl bir refah düzeyi vaat ediyor? Hayvanların hakları endüstride kime emanet?

    “Ülkemizdeki hayvanların ağırlıklı çoğunluğu endüstriyel hayvancılıkta. Endüstriyel hayvancılık dışında hayvanlarla ilgili her türlü sorunu çözsek dahi, yasalar çıkartsak dahi, geriye hala muazzam büyüklükte bir eziyet kalıyor. Hayvanların acılarını ortadan kaldırmak için endüstriyel hayvancılığa odaklanmak bir zorunluluk.”

  • NAZLI GÖKGÖZ

    İlköğretim ve lise eğitimini Hollanda ve Belçika’da çok uluslu okullarda tamamlayan Nazlı, Galatasaray Üniversitesi Sosyoloji bölümü mezunu. İlkokuldayken gönüllü olarak görev aldığı hayır etkinlikleri ile birlikte, gönüllü çalışmalar hayatının ayrılmaz bir parçası haline geldi. Gönüllülüğünü fırsat eşitliğine dayanan kuruluşlarda sürdürmeye bugün de devam ediyor. Deneyimlediği kültürler, akıcı konuştuğu dört dil ve empatik iletişim tarzıyla 2021 yılından bu yana Kafessiz Türkiye ekibinde Gönüllü İlişkileri Koordinatörü. Hayatı boyunca edindiği fikir ve araçlarla yaşamın tüm öznelerini savunabilmek istiyor.

    DR. ENGİN ARIKAN

    lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimini Galatasaray Üniversitesi’nde tamamladı. Kamu hukuku üzerine yaptığı yüksek lisansını “Hayvan Refahı, Hayvan Hakları ve Hayvan Hukuku” başlıklı çalışması ile tamamlayan Engin, 2017’den beri hayvan refahı üzerine çalışmalarını sürdürüyor. Kendisi aynı zamanda Dünya üniversiteler münazara şampiyonası yarı finalisti, Avrupa üniversiteler münazara şampiyonası finalisti ve Türkiye münazara şampiyonudur.

Öğle Yemeği

12:45

2. oturum

14:00

Neden Hayvanların Hakları vardır? Etik Argümanlar

Didar Tutan & Çağrı Mutaf

  • Hayvan haklarını neden ve nasıl savunabiliriz? Hayvanlar kimdir ve ahlaki statüleri nedir? Hayvanların neden hakları olmalıdır?

    “Hayvanların ahlaki değerlendirmelere eşit bir şekilde girmeyi hak ettiğini bir kere keşfeden her tutarlı ahlaki görüşün hayvanlara şu an layık gördüğümüz muameleyi kabul edilemez görmesi kaçınılmaz.”

  • DİDAR TUTAN

    Koç Üniversitesinde Uluslararası İlişkiler ve Felsefe bölümlerinden mezun olduktan sonra Karşılaştırmalı Tarih ve Toplum Çalışmaları bölümünde yüksek lisans eğitimine başladı. Endüstriyel hayvancılığın yıkıcı etkileriyle mücadele etmenin yolunun kurumları değiştirmekten geçtiği inancıyla 2020 yılında Kafessiz Türkiye ekibine katıldı ve 2 yıl boyunca Firma İlişkileri Koordinatörü olarak çalıştı. Hayvan haklarına dair farkındalığı üniversitede katıldığı münazara kulübünde başlayan Didar aynı zamanda 2021 Türkiye münazara şampiyonudur.

    ÇAĞRI MUTAF

    Lisans ve yüksek lisans eğitimini Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölümünde tamamlayan Çağrı, daha sonrasında İnfakto Research Workshop’ta ve Boğaziçi Üniversitesinde araştırma görevlisi olarak çalışmalarını sürdürdü. Daha fazla insanın dünyadaki acıyı azaltmak için harekete geçmesi gerektiği inancıyla, 2022 yılında Kafessiz Türkiye ekibine katıldı.

3. oturum - 1. kısım

15:30

Değişim için Efektif Yaklaşımlar: Kurumsal Kampanyalar

Emre Kaplan

  • Dünyadaki büyük ve çözülebilir sorunlara efektif altruizm nasıl çözümler sunuyor? Dünyada en acil olarak çözmemiz gereken sorunları çözmek için etkili yöntemleri nasıl seçebiliriz? Hayvanların kurtarılmasında kurumsal kampanyalar neden en etkili strateji?

    “Hayat kurtarmak için bir yangın çıkmasını beklemeye gerek yok. Dünya sürekli bir yangın yeri. İyi haberse bizim bu yangında pek çok canlıyı kurtaracak gücümüz var.”

    “Kurumsal kampanyalar ile şirketlerin tedarik zincirlerinde muazzam büyüklükte değişiklikler yaratabiliyoruz. Bu strateji, tekil bireylerin tüketimlerini değiştirilmesini talep etmekten çok daha etkili.”

  • EMRE KAPLAN

    Galatasaray Lisesinden mezun olduktan sonra lisans eğitimini Oxford Üniversitesinin Felsefe, Siyaset ve Ekonomi bölümünde Ahmet Ertegün bursu ile tamamlayan Emre Kaplan, yeryüzündeki en can yakıcı eziyetlerden birini ortadan kaldırmak için yola koyuldu. 2018 yılından bu yana Kafessiz Türkiye Kampanyası Direktörü olarak tavuklar için kafes eziyetinin son bulması adına çalışmalarını sürdürüyor. Emre’nin en sevdiği hayvan aslında tavuk değil, keçi.

Kahve Molası

16:30

3. oturum - 2. kısım

17:00

Değişim için Efektif Yaklaşımlar: Kurumsal Kampanyalar

Emre Kaplan