Kafessiz bir Türkiye için kafesli eylem
Kafessiz Türkiye ekibi ve gönüllüleri, kafes yumurtası kullanmayacağına dair hâlâ söz vermeyen Barut Otel ve Nirvana (Crystal) Otel’in Antalya şubeleri önünde eylem yaptı.
Eylül 2022
Çiftlik Hayvanlarını Koruma Derneği’nin Kafessiz Türkiye kampanyası ekibi ve gönüllüleri, kafes yumurtası kullanmayacağına dair hâlâ söz vermeyen Barut Otel ve Nirvana (Crystal) Otel’in Antalya’da bulunan şubeleri önünde kafes ve tavuk maskeleri ile eylem gerçekleştirdi. Eylemde “Eziyete ortak olma” yazılı dövizler tutuldu.
Kafessiz Türkiye ekibi ve gönüllüleri, tavukların kafeslerde yaşadığı sıkışıklığa dikkat çekmek için otellerin önüne koydukları kafese girdi. Öte yandan çevredeki yerli ve yabancı turistlere tavukların A4 kağıdı kadar bir alanda yaşamını sürdürdüğünü anlatmak için A4 kağıdı boyutunda broşürler dağıtıldı. Bir tavuğun ağzından hazırlanan broşüre şöyle yazıldı:
“Daha küçücük bir civcivken beni kafese kapattılar. Burası çok sıkışık. Kanatlarımı açacak yerim yok. Temiz hava soluyamıyorum. Gözlerim, ciğerlerim yanıyor. Toprak yerine demir tellere basıyorum. Yemeğimi teller arasından yiyorum. Tellere sürtünmekten vücudum yaralandı. Tüylerim dökülüyor. Arkadaşlarım da çok stresli. Bazen bana saldırıyorlar ve kaçacak yerim yok. Ben de bir gün güneşi görmek istiyorum. Toprakta yürümek istiyorum.”
Broşürde, yumurtası için yetiştirilen tavukların çektiği eziyetlerin azalması için Barut ve Crystal otelleri başta olmak üzere tüm otellerin kafes yumurtası kullanmayı bırakması için çağrı yapıldı.
“Eylemlerimiz sürecek”
Eylemin ardından açıklama yapan Kafessiz Türkiye Direktörü Emre Kaplan şöyle konuştu:
"Yumurtası için zalim endüstriyel kafeslerde yetiştirilen tavuklar birkaç kuruş kâr hırsı için ömürleri boyunca çok büyük eziyet çekiyor. Bu otellerin kafes yumurtası kullanmayı bırakması 100 binlerce tavuğun çektiği acıları azaltacak. Şimdiye kadar tatilkarnesi.com üzerinden 30 bine yakın kişi imza vererek otellere çağrı yaptı, biz de şubeler önünde çağrımızı yineliyoruz; kafes eziyetine son verin!” dedi.
Kaplan; Barut ve Crystal otelleri kafes yumurtası kullanmayacaklarına dair kamuoyu önünde söz verene kadar eylemlerini sürdüreceklerinin altını çizdi.
“Derhal kafessiz sisteme geçilmeli”
Eyleme katılan Kafessiz Türkiye gönüllüsü Koçer Karatepe, “Tavukların küçücük kafeslerde hapsedilmesi çok acı. Bu eziyetin sona ermesi için üzerime düşeni yapmak istedim ve otellerin önünde yapılan çağrıya katıldım” dedi. “Bir an önce bunu şirketlerin göz önüne alıp uygulamaya son vermesi gerekiyor” diyen Karatepe sözlerini şöyle sonlandırdı: “Bu işkence metoduna daha fazla devam etmemeliyiz derhal kafessiz sisteme geçiş yapılmalı.”
Kafessiz Türkiye ekibi ve gönüllüleri toplanan yaklaşık 30 bin imzaya rağmen herhangi bir adım atmayan otellerin çeşitli şubeleri önünde Haziran ayından bu yana eylemler gerçekleştiriyor.
4 Otel sınıfta kaldı
Yumurtası için yetiştirilen tavukların hapsedildiği zalim ve çağ dışı kafes sistemine son verilmesi amacıyla çalışan Kafessiz Türkiye kampanyası, Nisan 2022’de Türkiye’nin en büyük otel zincirlerinin hayvan refahı politikaları üzerine Tatil Karnesi isimli raporu yayımladı.
tatilkarnesi.com üzerinden ulaşılabilen Tatil Karnesi raporu Türkiye’deki otellerin yumurta tercihlerinin takibini sağlayan ilk belge olma özelliğini taşıyor. Rapora göre; şube ve oda sayısı bakımından en büyük olan 12 otelden 8’i kafes yumurtasını tedarik zincirlerinden çıkarmak üzere söz verdi.
Barut, Crystal gibi söz vermeyen diğer oteller ise Anemon ve Kaya. Öte yandan Dedeman, Accor, Divan, Hilton, Intercontinental, Marriott, Radisson ve Wyndham otelleri kafes yumurtasını tedarik zincirinden çıkarmaya söz verdi.
Kafessiz Türkiye kampanyası hakkında
Kafessiz Türkiye, yumurtası için yetiştirilen tavukların hapsedildiği zalim ve çağdışı kafes sistemine son verilmesi için Çiftlik Hayvanlarını Koruma Derneği tarafından yürütülen bir kampanyadır. 2018’de üç gönüllünün girişimiyle amatör olarak yola çıkan Kafessiz Türkiye, büyüyüp destek bulmasının ardından, 2020’de Çiftlik Hayvanlarını Koruma Derneği’ne dönüştü. Derneğin çatısı altında profesyonel bir şekilde yürütülmeye devam eden Kafessiz Türkiye, bugüne kadar yüz binlerce tavuğu etkileyecek kurumsal politika değişikliği yapılmasını sağladı.
Tatil Karnesi hakkında
Tatil Karnesi, Türkiye’nin en büyük otel zincirlerinin hayvan refahı politikalarının ne olduğu ve hangi otellerin endüstriyel kafeslerden gelen yumurtaları mutfaklarından çıkarmayı taahhüt ettiğine dair bir rapor.
Çünkü otel ve konaklama sektörü, yumurta tüketiminin en fazla olduğu alanlardan biri. Rapora göre ülkemizde kafes yumurtasını terk etme üzerine en büyük ilerleme kaydeden sektör de otelcilik sektörü.
Türkiye’deki otellerin yumurta tercihlerinin takibini sağlayan ilk belge olma özelliğini taşıyan raporda, Türkiye’deki en büyük 12 otel zincirinden 8’inin kafes yumurtasını tedarik zincirlerinden çıkarmak üzere taahhüt yayınladıkları belirtiliyor. Bu taahhütlerle birlikte kafessiz sisteme geçişte en büyük ilerlemenin otelcilik ve konaklama sektöründe olduğu görülüyor. Dedeman Hotels & Resorts International’ın Nisan 2021’de kafes yumurtası kullanmayı tamamen bırakması gibi olumlu örnekler, otellerde kafessiz yumurtaya geçmenin mümkün olduğunu gösteriyor. Dedeman’ın yanı sıra, Accor, Divan, Hilton, Intercontinental, Marriott, Wyndham ve Radisson da taahhüt veren oteller arasında.
Öte yandan Barut, Crystal, Anemon ve Kaya kafes yumurtası kullanmayacaklarına dair henüz söz vermedi.
Aynı zamanda rapora göre, tüketiciler de hayvanların refah şartlarının iyileştirilmesini talep ediyor. KONDA’nın Ocak 2021’de yaptığı araştırmada tüketicilerin yüzde 82’si tavukların endüstriyel kafes sisteminde yetiştirilmesini doğru bulmadığını belirtiyor.
tatilkarnesi.com isimli internet sitesinde aynı zamanda otellerin hayvan eziyetine ortak olmaması için başlatılmış ve bugüne kadar 30 bini aşkın katılımcıya ulaşmış bir imza kampanyası da mevcut.