Dosya: Lüks Oteller
Yazar: Taha İlbak
Kafessiz Türkiye hangi markaya/sektöre odaklanacağını nasıl seçiyor? Kafessiz Blog’da daha önce marka değeri yüksek firmaları ikna ederek dönüşümü gerçekleştirmenin neden en etkili yollardan biri olduğunu yazmıştık. Bu yazıda ise aktif kampanyamız olan Tatil Karnesi’ni ve neden turizmde kafeslere son dediğimizi anlatacağım.
Tedarik zincirinde yumurta bulunan en büyük sektörler Perakende ve HORECA ( Hotel, Restaurant, Cafe). Şimdiye kadar dönüşüme öncülük etmiş Aslı Börek, Metro Market gibi firmalar da kampanya gerçekleştirdiğimiz Burger King, Starbucks, Özsüt gibi firmalar da bu sektörlerin otel dışı kategorilerindeler. Oteller ise yüksek hacimde yumurta tüketicisi olmalarının yanı sıra kendilerine ve turizm sektörüne has özellikleriyle de dönüşüme öncülük etmek için daha çok fırsat ve sorumluluğa sahipler.
Döviz krizi ve Turizm
2022 ilk çeyreğinde Türkiye ekonomisi döviz geliri olmayan herkes için oldukça kırılgan bir ortam sunuyor. Turizm ise dövizin ani yükselişinden en büyük faydayı sağlayacak sektörlerin başında geliyor. Özellikle yabancı turiste hizmet veren lüks oteller hem fiyatlarını artırarak hala rekabetçi kalabiliyor hem de dolar cinsinden işçi maliyetinin düşmesi sonucu kârını büyütüyor. Kafes yumurtası kullanmak lüks oteller için ihtiyaç değil, gecelik fiyatı yüzlerce $ eden oteller için sadece 40 kuruş kâr hesabından ibaret. Otelleri bu noktada öne çıkaran bir diğer finansal faktör ise yumurtanın asıl sattığı ürün olmaması. Hizmet satan oteller için binlerce girdi kaleminden biri olan yumurtanın toplam bütçe içerindeki etkisi oldukça az.
Lüks Turizm: Cennette 1 hafta yaşayın
Finansal avantajlarının yanı sıra lüks turizmin kusursuzluk hissi satması da kafes yumurtası kullanmayı onlar için oldukça tutarsız hale getiriyor. Bahsettiğimiz oteller akşamüstü eğlencesi olarak dünyaca ünlü cazcıları çıkarıyor, sınırsız açık büfelerinde dünyanın öbür ucundan gelen deniz ürünleri servis ediyorlar, çünkü müşterisine unutamayacağı bir deneyim yaşatmak lüks otellerin varoluş sebebi. Tüm bu ihtişamın içerisinde dünyadaki en vahşi uygulamalardan biri sonucu üretilmiş kafes yumurtasını müşterisine servis etmek kendini lüks olarak tanımlayan hiçbir otel için mantıklı değil. Zaten halihazırda turizm sektörünün büyük çoğunluğu da böyle düşünüyor. Tatil Karnesi raporunu hazırladığımız sırada şube bakımından %85 olan taahhüt oranı Türkiye’nin en büyük otel zincirlerinden Anemon’un da taahhüt vermesi ile bu sayının da üzerine çıktı. Büyük otellerden yalnızca 3ü (Barut, Crystal, Kaya) henüz bir taahhüt yayınlamış değil!
Sonuç:
Türkiye Otelciler Birliğine göre Türkiye’de hizmet veren en büyük 12 otel zincirinin 9’u yakında tamamen kafessiz sisteme geçmiş olacak. Tatil Karnesi kampanyamız sonucu Barut, Crystal ve Kaya otellerinin de dönüşüme katılarak Türkiye turizmini kafes eziyetinden tamamen arındırmamak için hiçbir sebepleri yok. Çağrımızı büyütmek için şimdi imza ver, bizi bilmeyen bir arkadaşınla paylaş. Turizmde kafesleri birlikte bitirelim!